Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

O ψεύτης βοσκός

Ένας μικρός βοσκός, που έβοσκε το κοπάδι του έξω από το Χωρι για να διασκεδάσει, άρχισε μια μέρα να φωνάζει δυνατά:
“Ο λύκος! Ο λύκος!”
Οι χωρικοί, όταν τον άκουσαν, νομίζοντας ότι έρχεται ο λύκος, έτρεξαν να τον βοηθήσουν και τότε είδαν πως τους κορόιδευε. Ο μικρός βοσκός ξανάκανε το ίδιο κι άλλες φορές, ώσπου οι χωρικοί σταμάτησαν να του δίνουν σημασία. Μια μέρα, όμως, ήρθε στ' αλήθεια ο λύκος και, όταν το παιδί άρχισε να φωνάζει με όλη του τη δύναμη:
“Ο λύκος! Ο λύκος!”, κανείς δεν παρουσιάστηκε να το βοηθήσει.
Έτσι ο λύκος του έφαγε όλα του τα αρνιά.
Ο μύθος θέλει να μας πει ότι, όποιος λέει ψέματα, δεν τον πιστεύει κανείς ούτε και όταν λέει αλήθεια.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Φύση - Μαθηματικά


Πριν από 2.500 χρόνια περίπου, κάτω από την σκιά των δέντρων λίγο έξω από μια αρχαία ελληνική πόλη ένας Έλληνας μαθηματικός προσπαθεί να δείξει στους μαθητές του πώς να κατασκευάζουν ένα κανονικό εξάγωνο (δηλ. ένα εξάγωνο με ίσες πλευρές και ίσες γωνίες). Λίγο πριν ολοκληρώσει τη μέθοδο, ένας από τους μαθητές του, ζητά το λόγο και του απευθύνει την εξής ερώτηση :
"Μα δάσκαλε, μπορείς να μας πεις που θα μας χρησιμεύσει τούτη η γνώση που μας προσφέρεις ; " Τέτοιου είδους ερωτήσεις στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ σπάνιες και ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βέβηλες γιατί εκείνη την εποχή τα μαθηματικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας και το τελευταίο πράγμα που ζητούσαν σε μια φιλοσοφική συζήτηση ήταν να βρουν κάποια πρακτική εφαρμογή των συμπερασμάτων.
Ωστόσο ο μαθηματικός δεν έδειξε να εκπλήσσεται, ούτε φυσικά μάλωσε το μαθητή του. Οδήγησε τους νεαρούς σ' ένα κοντινό μελίσσι και τους έδειξε το σχήμα της κερήθρας σε μια από τις κυψέλες όταν οι μαθητές παρατήρησαν το εξάγωνο σχήμα της ο μαθηματικός τους είπε πως οι μέλισσες γνωρίζουν να κατασκευάσουν κανονικά εξάγωνο και η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από τούτη την ικανότητα και άρα αν οι μέλισσες χρησιμοποιούν τούτο το σχήμα, τότε κάποια χρήση θα έχει και γι' αυτούς.

Στη σημερινή εποχή ο δάσκαλος των μαθηματικών, ωστόσο, πρέπει να περιμένει μια τέτοιου είδους ερώτηση. Ζούμε σ' ένα κόσμο πρακτικών εφαρμογών και οι νέοι μαθαίνουν ή τουλάχιστον θέλουν να μάθουν εκείνες τις γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι χειροπιαστό αποκτά αξία μέσα τους και όχι κάτι το αφηρημένο. Η κατάρα του αφηρημένου συνοδεύει τα μαθηματικά. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας, μόνο που χρειάζεται κάποια προσπάθεια να τα ανακαλύψουμε...

http://209.85.129.132/search?q=cache:pphj6g6h3_MJ:bozatzidis.vasilis.googlepages.com/-1.doc+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Η γιορτή της μητέρας

Οι πιο παλιές γιορτές ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε Άνοιξη οι Έλληνες τιμούσαν την Θεά Ρέα, την μητέρα των Θεών.

Αιώνες αργότερα, το 1600 μ.Χ. περίπου άρχισε να γιορτάζεται στην Αγγλία, 40 ημέρες πριν το Πάσχα περίπου, η “Κυριακή της Μητέρας”. Η μέρα αυτή ήταν αργία ακόμα και για τους υπηρέτες στα πλούσια σπίτια που έφευγαν για να γιορτάσουν τη μέρα με τη μητέρα τους.

Με τον καιρό και με την εξάπλωση του Χριστιανισμού , η γιορτή εξελίχθηκε σε γιορτή για την “μητέρα Εκκλησία”.

Το 1872 η μέρα της μητέρας προτάθηκε να γιορτάζεται σαν μέρα αφιερωμένη στην Ειρήνη.

Το 1911 η Άννα Τζάρβις από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μετά από πολλές προσπάθειες και επαφές με πολιτικούς επιχειρηματίες και την εκκλησία, κατάφερε να γίνει η ημέρα της μητέρας Εθνική αργία και να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Άννα μετά τον θάνατο της μητέρας της ένιωσε ότι πρέπει τα παιδιά να εκτιμούν τις μητέρες τους και να τους δείχνουν την αγάπη τους όσο είναι ακόμα ζωντανές! Η αγάπη για τη μητέρα της, της έδωσε τη δύναμη να ζητήσει τόσο δυναμικά την θέσπιση της ημέρας που γιορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης σήμερα.

Μαμά, ένας ήχος γνώριμος σε όλες τις φυλές της γης >

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Κινούμενα σχέδια-φυσική


Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Πως μαθαίνουν πολλαπλασιασμό οι Κινέζοι!



Εκπληκτικό! Αλλά όχι και να ξεχάσουν τα παιδιά μας τη προπαίδεια...

Δείτε και άλλο ένα μαθηματικό κόλπο:


Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Γιατί όταν η γνώση γίνεται παιχνίδι...

...κανείς δεν θέλει να λείπει από την τάξη...


Με την ταχύτητα που τρέχουν οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, η ύπαρξη κομπιούτερ στα σχολεία δεν θεωρείται πια πρωτοποριακή. Το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας στις σχολικές τάξεις θα αφορά τα θρανία, που θα μετατραπούν σε «έξυπνα» και θα θυμίζουν επιστημονική φαντασία. Η πρώτη αληθινά διαδραστική και διαδικτυωμένη τάξη στον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Durham. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια νέα γενιά διαδραστικών θρανίων (interactive), τα οποία μοιάζουν και λειτουργούν ως μια μεγαλύτερη εκδοχή του iPhone της Apple. Η όλη λύση της ολοκλήρωσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην τάξη ονομάζεται SynergyNet, για να τονίζει τη συνέργια και συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μαθητών μεταξύ τους, καθώς και με τον έξω κόσμο (μέσω του Ίντερνετ). Χρησιμοποιώντας νέο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και οπτικά συστήματα που μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, τα «έξυπνα» θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους. Τα θρανία επιπλέον είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους, καθώς και με ένα κεντρικό "έξυπνο" πίνακα, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες για εκπαίδευση, δημιουργικότητα και συνεργασία. Αρκετοί μαθητές μπορούν να συνεργάζονται πάνω στο ίδιο θρανίο, καθώς αυτό επιτρέπει την πολλαπλή επαφή-εντολή από πολλούς χρήστες, είτε με τη χρήση του χεριού είτε μιας ηλεκτρονικής πένας. Επιπλέον, το «έξυπνο» θεωρείται ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη σχολική εργασία των πιο παθητικών, αδρανών ή προβληματικών μαθητών. Το όραμα της ερευνητικής ομάδας είναι σε δέκα χρόνια κάθε θρανίο στα βρετανικά σχολεία να είναι «έξυπνο». Αφού το λογισμικό δοκιμαστεί σε σπουδαστές όλων των ηλικιών (από δημοτικό μέχρι πανεπιστήμιο) την επόμενη τετραετία, θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στα σχολεία ως προϊόν ελεύθερης πρόσβασης στον πηγαίο κώδικά του (open source code). http://new.e-go.gr/tech/article.asp?catid=6421&subid=2&pubid=1356581


Αναγνώστες


Myspace Calendars, Flowers Calendars at WishAFriend.com
Get Free Shots from Snap.com
My site was nominated for Best Education Blog!

επιμορφώσεις

επιμορφώσεις
Ερωτήσεις για τη πιστοποίηση β΄επιπέδου

Η σοφία των αρχαίων Ελλήνων

Ο αμόρφωτος άνθρωπος αν και βλέπει -εν τούτοις κατ΄ουσίαν- δεν βλέπει.
Επίκτητος
*******************************
Πηγή της αρετής είναι μόνο η σωφροσύνη. Φρόντιζε δια την ψυχή σου όσο μπορείς. Της αρετής τα αποκτήματα είναι τα μόνο ασφαλή.
Σοφοκλής
******************************
Εάν δεν επιθυμείς τα πολλά τότε τα ολίγα θα σου φαίνονται πολλά.
Σοφοκλής
*****************************
Είναι ισχυρότερη εκείνη η πόλη που έχει χειρότερους νόμους αλλά σταθερούς παρά εκείνη , που έχει καλούς νόμους αλλά δεν έχουν κύρος-εφαρμογή.
Θουκυδίδης
****************************
Να ασκείς τη δικαιοσύνη και με τους λόγους και με τα έργα.
Πυθαγόρας

about this blog

.

Αφήστε ένα μήνυμα

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails