Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Φύση - Μαθηματικά

Print this post


Πριν από 2.500 χρόνια περίπου, κάτω από την σκιά των δέντρων λίγο έξω από μια αρχαία ελληνική πόλη ένας Έλληνας μαθηματικός προσπαθεί να δείξει στους μαθητές του πώς να κατασκευάζουν ένα κανονικό εξάγωνο (δηλ. ένα εξάγωνο με ίσες πλευρές και ίσες γωνίες). Λίγο πριν ολοκληρώσει τη μέθοδο, ένας από τους μαθητές του, ζητά το λόγο και του απευθύνει την εξής ερώτηση :
"Μα δάσκαλε, μπορείς να μας πεις που θα μας χρησιμεύσει τούτη η γνώση που μας προσφέρεις ; " Τέτοιου είδους ερωτήσεις στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ σπάνιες και ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βέβηλες γιατί εκείνη την εποχή τα μαθηματικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας και το τελευταίο πράγμα που ζητούσαν σε μια φιλοσοφική συζήτηση ήταν να βρουν κάποια πρακτική εφαρμογή των συμπερασμάτων.
Ωστόσο ο μαθηματικός δεν έδειξε να εκπλήσσεται, ούτε φυσικά μάλωσε το μαθητή του. Οδήγησε τους νεαρούς σ' ένα κοντινό μελίσσι και τους έδειξε το σχήμα της κερήθρας σε μια από τις κυψέλες όταν οι μαθητές παρατήρησαν το εξάγωνο σχήμα της ο μαθηματικός τους είπε πως οι μέλισσες γνωρίζουν να κατασκευάσουν κανονικά εξάγωνο και η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από τούτη την ικανότητα και άρα αν οι μέλισσες χρησιμοποιούν τούτο το σχήμα, τότε κάποια χρήση θα έχει και γι' αυτούς.

Στη σημερινή εποχή ο δάσκαλος των μαθηματικών, ωστόσο, πρέπει να περιμένει μια τέτοιου είδους ερώτηση. Ζούμε σ' ένα κόσμο πρακτικών εφαρμογών και οι νέοι μαθαίνουν ή τουλάχιστον θέλουν να μάθουν εκείνες τις γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι χειροπιαστό αποκτά αξία μέσα τους και όχι κάτι το αφηρημένο. Η κατάρα του αφηρημένου συνοδεύει τα μαθηματικά. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας, μόνο που χρειάζεται κάποια προσπάθεια να τα ανακαλύψουμε...

http://209.85.129.132/search?q=cache:pphj6g6h3_MJ:bozatzidis.vasilis.googlepages.com/-1.doc+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Reading: Φύση - ΜαθηματικάTweet this

1 σχόλια:

omikron 4 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:20 π.μ.  

Όμορφο το παράδειγμα που παραθέτεις.

Παρεπιπτόντως, το κανονικό εξάγωνο είναι εκείνο το πολύγωνο στο επίπεδο που ο λόγος της περιμέτρου ως προς το εμβαδόν του είναι ο μικρότερος σε σχέση με άλλα κανονικά πολύγωνα. Αυτό το καθιστά ως το βέλτιστο επίπεδο σχήμα για την πλακόστρωση μιας επιφάνειας, ή αν προτιμάς για την κατασκευή ή κάλυψη μιας κερύθρας.

Όμως δεν πρέπει να ξεχναμε οτι οι μέλισσες δεν το γνωρίζουν αυτό. Όπως οταν πετάξω ένα μπαλάκι προς το μέρος σου, ο εγκέφαλός σου δεν θα λύσει κάποια διαφορική εξίσωση κίνησης για να το πιάσει. Η Φύση δε δουλεύει με τα μαθηματικά... όπως τουλαχιστον τα μεταχειριζόμαστε εμείς.

Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι το γαργαλιστικά ελκυστικό στους μηχανισμούς της Φύσης και στη μαθηματική σκέψη. και στο σημείο τομής αυτής της έλξης συναντάς την ομορφιά, όλη την ομορφιά του κόσμου, και συνειδητοποιείς ότι μπορεί να χωρέσει στη δομή μίας μόνο κερύθρας.

Τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος άσκησης του νου.και όσο αφοσοιώνεσαι σε αυτά τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι τη μαγική συνοχή του κόσμου. και για να το ανακαλύψεις αυτό "χρειάζεται προσπάθεια"...η ομορφιά όπου κι αν την αναζητήσεις πάντα έχει κάποιο κόστος...

Αναγνώστες


Myspace Calendars, Flowers Calendars at WishAFriend.com
Get Free Shots from Snap.com
My site was nominated for Best Education Blog!

επιμορφώσεις

επιμορφώσεις
Ερωτήσεις για τη πιστοποίηση β΄επιπέδου

Η σοφία των αρχαίων Ελλήνων

Ο αμόρφωτος άνθρωπος αν και βλέπει -εν τούτοις κατ΄ουσίαν- δεν βλέπει.
Επίκτητος
*******************************
Πηγή της αρετής είναι μόνο η σωφροσύνη. Φρόντιζε δια την ψυχή σου όσο μπορείς. Της αρετής τα αποκτήματα είναι τα μόνο ασφαλή.
Σοφοκλής
******************************
Εάν δεν επιθυμείς τα πολλά τότε τα ολίγα θα σου φαίνονται πολλά.
Σοφοκλής
*****************************
Είναι ισχυρότερη εκείνη η πόλη που έχει χειρότερους νόμους αλλά σταθερούς παρά εκείνη , που έχει καλούς νόμους αλλά δεν έχουν κύρος-εφαρμογή.
Θουκυδίδης
****************************
Να ασκείς τη δικαιοσύνη και με τους λόγους και με τα έργα.
Πυθαγόρας

about this blog

.

Αφήστε ένα μήνυμα

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails