Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ένα όμορφο δενδράκι

Ελάτε να φτιάξουμε με τα χέρια μας αυτό το όμορφο δενδράκι

Θα μας χρειαστούν

Υλικά

Ψιλό σύρμα

Χάντρες όποιου χρώματος

και σχήματος σας αρέσει να έχουν κάποια αντίθεση με το χρώμα του σύρματος

Κατασκευή

Κόβουμε ένα σύρμα περίπου60 εκ.

Περνάμε την πρώτη χάντρα στη μέση του σύρματος και στρίβουμε το σύρμα περίπου 1 εκ. Με τον ίδιο τρόπο περνάμε 9 χάντρες

Στη συνέχεια παίρνουμε το δεύτερο σύρμα και εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Φτιάχνουμε 24 σύρματα (κλαδιά)

Μετά παίρνουμε ανά τρία τέτοια κλαδιά και τα στρίβουμε λίγο.

Τέλος στρίβουμε όλα τα κλαδιά μαζί και φτιάχνουμε τον κορμό.

Για να φτιάξουμε τις ρίζες που θα είναι και η βάση για να στηρίζεται το δενδράκι μας αφήνουμε 3εκ. Από την άκρη των συρμάτων διαχωρίζουμε τα σύρματα 7 η 8 μαζί και τα στρίβουμε πάλι. Λυγίζουμε λίγο τα στριμμένα σύρματα για να πάρουν το σχήμα της ρίζας και να στέκεται το δεντράκι μας.

Παίρνουμε ένα μολύβι τυλίγουμε πάνω του ένα ένα τα κλαδάκια με τις χάντρες και τα κάνουμε σπιράλ. Τα κλαδάκια ανακατεύονται μεταξύ τους και το δενδράκι μας γίνεται φυσικό και όμορφο.

Π.τ.Ν.



Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ο Ηλιος του μεσονυχτίου


Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου είναι φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ορατό στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο Βόρειο και στο Νότιο Αρκτικό Κύκλο. Οι «Λευκές Νύχτες» οφείλονται στο ίδιο φαινόμενο, αλλά είναι ορατές στις περιοχές που βρίσκονται για λίγο εκτός των ορίων των αρκτικών κύκλων. Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν ακραίες καταστάσεις του φαινομένου του ημερονυκτίου και συγκαταλέγονται στα ουράνια φαινόμενα. Ιδιαίτερα οι Λευκές Νύχτες επειδή οφείλονται και στην ύπαρξη της ατμόσφαιρας θεωρούνται και ατμοσφαιρικό φαινόμενο.
Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου εμφανίζεται στα γεωγραφικά πλάτη εντός των δύο αρκτικών κύκλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε αυτά τα μέρη, ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες, τουλάχιστον μία ημέρα. Δεδομένου ότι στο Νότιο Αρκτικό Κύκλο (Ανταρκτική) δεν υπάρχουν μόνιμοι οικισμοί ή τουριστικά καταλύματα, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το φαινόμενο περιορίζονται στο βορρά — πιο συγκεκριμένα, στους κατοίκους της Αλάσκας, του Βορείου Καναδά, της Γροινλανδίας, της Ισλανδίας και των βορείων επαρχιών της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Οι αριθμοί fibonacci στη φύση

Αυτά τα ηλιοτρόπια έχουν 55 δεξιόστροφες και 34 αριστερόστροφες σπείρες.







Oι αριθμοί ξεπηδούν παντού ολόγυρά μας στον φυσικό κόσμο: στα πέταλα ορισμένων λουλουδιών, στις κουκουνάρες των κωνοφόρων, στον καρπό του ηλιοτρόπιου, όπου ένα πλήθος από σπείρες - συνήθως 34 ή 55 ή 89 –(αριθμοί fibonacci) επιτρέπουν στη φύση να στοιβάζει όσο γίνεται περισσότερους σπόρους μέσα σε έναν κύκλο.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Oriole-Oriole o συκοφάγος

Αυτά τα πουλιά είναι όμορφα και τα αρσενικά έχουν ένα εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα με μαύρα φτερά, ενώ τα θηλυκά είναι πράσινα και κίτρινα (και μοιάζουν με τους πράσινους δρυοκολάπτες). Όταν πετούν, μοιάζουν με την τσίχλα, κάνουν βουτιές στον αέρα και ξαναπετούν ψηλά. Ο ήχος τους είναι παρόμοιος με έναν δανδή, αλλά το τραγούδι τους είναι διακριτικό και όμορφο. Δύο μόνο φθόγγοι απαλοί και βαθείς που είναι ενωμένοι και με πολλή φαντασία ακούγονται κάτι σαν ορ-ι-ολ. Είναι μοναχικό πουλί . Μάλλον το ακούς παρά το βλέπεις. Σπάνια κατεβαίνει στο έδαφος .Στη χώρα μας έχει τη φήμη της πολύ στοργικής μάνας. Αν κάποιος πλησιάσει τη φωλιά της δεν μετακινείται καθόλου. Αν της πάρει τ΄αυγά θα τον ακολουθήσει...




Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Καλή σχολική χρονιά!

Το σχολείο άρχισε πάλι και θέλει δουλειά, συγκέντρωση, κόπο, επιμονή, αγώνα. Για την κατάκτηση της γνώσης και της επιστήμης αύριο για την πνευματική καλλιέργεια , για την πραγματωση των οραμάτων.! Λίγο δύσκολο να ξαναστρωθείς στο διάβασμα. Πόσο νόημα όμως παίρνει ο κόπος, όταν γίνεται για να πετύχεις ένα ευγενικό μελλοντικό σκοπό! Η εργασία φέρνει χαρά, γιατί έχει ωραίους στόχους. Είναι το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή. Η έντιμη εργασία είπαν πως μοιάζει με προσευχή Ας συνοδεύσουμε την κοπιαστική μελέτη με προσευχή ζητώντας τη χάρη του Θεού.: "Κύριε, τα έργα των χειρών ημών ευλόγησον"
Π.τ.Ν.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Πολικό σέλας

Το εκπληκτικό φαινόμενο του πολικού σέλαος, δεν παύει ποτέ να εντυπωσιάζει και να μας μαγεύει καθώς αυτό αποτελεί μέρος της γλώσσας του σύμπαντος.

Η πανδαισία και η αρμονική εναλλαγή των χρωμάτων συναρπάζουν ιδιαίτερα όσους είχαν την τύχη να βρεθούν και να παρατηρήσουν αυτή την καταπληκτική παράσταση της φύσης.


Ενδιαφέρουσα πτυχή του φαινομένου αφορά τα χρώματα που παρατηρούνται. Επικρατέστερο χρώμα του σέλαος είναι γενικά το λευκό, ή μάλλον πρασινοκίτρινο ανοιχτό.Μπαίνοντας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με τα αέρια που περιβάλλουν τη Γη. Αυτή η πρόσκρουση έχει σαν αποτέλεσμα τη διέγερσή τους .Το χρώμα του σέλαος καθορίζεται από το είδος των αερίων που διεγείρονται. Έτσι το οξυγόνο δίνει κυρίως πράσινο χρώμα και λιγότερο βαθύ κόκκινο ενώ το άζωτο δίνει μόνο κόκκινο. Έπίσης παράγεται μπλε και ιώδες που δύσκολα φτάνει στο μάτι του παρατηρητή.


http://www.astronomos.gr/selas.html





Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Χρώμα











"Το γαρ ορατόν χρώμα εστί. το δε χρώμα οιόν τις απορροή του κατά την επιφάνειαν σχήματος γίνεται..."
Άγιος Γρηγόριος Νύσσης (4ος αιώνας μ.Χ.)

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ο ΟΡΚΟΣ


ΟΡΚΟΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ… ΟΜΝΥΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΝ ΚΑΘΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΔΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΤΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤ΄ΕΠΙΣΤΗΜΗΝ ΒΙΩΣΟΜΕΘΑ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΤΑΥΤΗΝ ΔΙΚΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΟΥΤΩ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΗΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕΙ ΠΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΑ ΗΘΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΟΜΕΝ ΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΕΝ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΟΔΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΑΠΟΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΝ ΑΝΥΨΟΥΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΥΠΟΝ ΑΡΕΤΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ.
ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣΙ ΕΙΗ ΣΥΝ ΤΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΤΕΡΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΦΙΛΗΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΩ ΒΙΩ ΒΟΗΘΟΣ.

Γιατί ορκίζονται;
Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον όρκο τους;
Γνωρίζουν την ευθύνη του να ορκίζεσαι στο Θεό;

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μύρμηξ και κάνθαρος


Μια μέρα καλοκαιριάτικη ένα μυρμήγκι στριφογύριζε στα χωράφια και μάζευε σπειριά, στάρι και κριθάρι για να τα έχει απόθεμα για τροφή του το χειμώνα.
Ένα όμως σκαθάρι που το είδε να μοχθεί έτσι δοκίμασε έκπληξη που αυτό βασανίζεται σε εποχή που τα άλλα ζώα παρατούν τους κόπους και αναπαύονται.
Το μυρμήγκι τότε δεν έβγαλε μιλιά.
Ύστερα όμως όταν έπιασε χειμώνας και η βροχή διέλυσε την κοπριά με την οποία τρέφεται το σκαθάρι, και αυτό λιμασμένο και έχοντας ανάγκη από τροφή ήρθε προς το μυρμήγκι και του ζητούσε, αυτό του είπε.
"Ώ σκαθαράκι μου αν εκοπίαζες τότε που εγώ κοπίαζα και με κορόϊδευες τώρα δε θα χες ανάγκη από τροφή."
Γιατί όποιος δεν προνοεί κάποτε θα βρεθεί απροετοίμαστος και θα δυστυχίσει.
Από τους μύθους του Αισώπου

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Πολυμήχανο



http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/4052

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ποντιακά Ανέκδοτα

-Εσετε καλόν κλίμα σο χωρίον έσουν;
-Πολλά καλόν! Απές σα πέντε χρόναι επέθανεν ένας μονάχα ο γιατρόν.
- Και α σο ντο επέθανεν;

-Α σην πείναν, νομίζω...


(-Έχετε καλό κλίμα στο χωριό σας;
-Πολύ καλό! Μέσα στα πέντε χρόνια πέθανε ένας μονάχα, ο γιατρός.
-Και από τι πέθανε;
-Από την πείνα νομίζω...)

Η μάνα τι Γιωρίκα:
-Γιωρίκα, πουλόπο μ', μ' εφτάς αταξίας οσήμερον
γιατί κι πρέπ να κρούγω σε,γιατί εν η εορτή σ'.
-Εξέρα το, μάνα, για τατό κι φογούμε!

( Η μάνα του Γιωρίκα:
-Γιωρίκα, πουλάκι μου, μην κάνεις αταξίες σήμερα, γιατί δεν πρέπει να σε χτυπήσω, γιατί είναι η γιορτή σου.
-Το ήξερα μάνα γι αυτό δεν φοβάμαι!).
Π.τ.Ν.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

O ψεύτης βοσκός

Ένας μικρός βοσκός, που έβοσκε το κοπάδι του έξω από το Χωρι για να διασκεδάσει, άρχισε μια μέρα να φωνάζει δυνατά:
“Ο λύκος! Ο λύκος!”
Οι χωρικοί, όταν τον άκουσαν, νομίζοντας ότι έρχεται ο λύκος, έτρεξαν να τον βοηθήσουν και τότε είδαν πως τους κορόιδευε. Ο μικρός βοσκός ξανάκανε το ίδιο κι άλλες φορές, ώσπου οι χωρικοί σταμάτησαν να του δίνουν σημασία. Μια μέρα, όμως, ήρθε στ' αλήθεια ο λύκος και, όταν το παιδί άρχισε να φωνάζει με όλη του τη δύναμη:
“Ο λύκος! Ο λύκος!”, κανείς δεν παρουσιάστηκε να το βοηθήσει.
Έτσι ο λύκος του έφαγε όλα του τα αρνιά.
Ο μύθος θέλει να μας πει ότι, όποιος λέει ψέματα, δεν τον πιστεύει κανείς ούτε και όταν λέει αλήθεια.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Φύση - Μαθηματικά


Πριν από 2.500 χρόνια περίπου, κάτω από την σκιά των δέντρων λίγο έξω από μια αρχαία ελληνική πόλη ένας Έλληνας μαθηματικός προσπαθεί να δείξει στους μαθητές του πώς να κατασκευάζουν ένα κανονικό εξάγωνο (δηλ. ένα εξάγωνο με ίσες πλευρές και ίσες γωνίες). Λίγο πριν ολοκληρώσει τη μέθοδο, ένας από τους μαθητές του, ζητά το λόγο και του απευθύνει την εξής ερώτηση :
"Μα δάσκαλε, μπορείς να μας πεις που θα μας χρησιμεύσει τούτη η γνώση που μας προσφέρεις ; " Τέτοιου είδους ερωτήσεις στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ σπάνιες και ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βέβηλες γιατί εκείνη την εποχή τα μαθηματικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας και το τελευταίο πράγμα που ζητούσαν σε μια φιλοσοφική συζήτηση ήταν να βρουν κάποια πρακτική εφαρμογή των συμπερασμάτων.
Ωστόσο ο μαθηματικός δεν έδειξε να εκπλήσσεται, ούτε φυσικά μάλωσε το μαθητή του. Οδήγησε τους νεαρούς σ' ένα κοντινό μελίσσι και τους έδειξε το σχήμα της κερήθρας σε μια από τις κυψέλες όταν οι μαθητές παρατήρησαν το εξάγωνο σχήμα της ο μαθηματικός τους είπε πως οι μέλισσες γνωρίζουν να κατασκευάσουν κανονικά εξάγωνο και η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από τούτη την ικανότητα και άρα αν οι μέλισσες χρησιμοποιούν τούτο το σχήμα, τότε κάποια χρήση θα έχει και γι' αυτούς.

Στη σημερινή εποχή ο δάσκαλος των μαθηματικών, ωστόσο, πρέπει να περιμένει μια τέτοιου είδους ερώτηση. Ζούμε σ' ένα κόσμο πρακτικών εφαρμογών και οι νέοι μαθαίνουν ή τουλάχιστον θέλουν να μάθουν εκείνες τις γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι χειροπιαστό αποκτά αξία μέσα τους και όχι κάτι το αφηρημένο. Η κατάρα του αφηρημένου συνοδεύει τα μαθηματικά. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας, μόνο που χρειάζεται κάποια προσπάθεια να τα ανακαλύψουμε...

http://209.85.129.132/search?q=cache:pphj6g6h3_MJ:bozatzidis.vasilis.googlepages.com/-1.doc+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Η γιορτή της μητέρας

Οι πιο παλιές γιορτές ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε Άνοιξη οι Έλληνες τιμούσαν την Θεά Ρέα, την μητέρα των Θεών.

Αιώνες αργότερα, το 1600 μ.Χ. περίπου άρχισε να γιορτάζεται στην Αγγλία, 40 ημέρες πριν το Πάσχα περίπου, η “Κυριακή της Μητέρας”. Η μέρα αυτή ήταν αργία ακόμα και για τους υπηρέτες στα πλούσια σπίτια που έφευγαν για να γιορτάσουν τη μέρα με τη μητέρα τους.

Με τον καιρό και με την εξάπλωση του Χριστιανισμού , η γιορτή εξελίχθηκε σε γιορτή για την “μητέρα Εκκλησία”.

Το 1872 η μέρα της μητέρας προτάθηκε να γιορτάζεται σαν μέρα αφιερωμένη στην Ειρήνη.

Το 1911 η Άννα Τζάρβις από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μετά από πολλές προσπάθειες και επαφές με πολιτικούς επιχειρηματίες και την εκκλησία, κατάφερε να γίνει η ημέρα της μητέρας Εθνική αργία και να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Άννα μετά τον θάνατο της μητέρας της ένιωσε ότι πρέπει τα παιδιά να εκτιμούν τις μητέρες τους και να τους δείχνουν την αγάπη τους όσο είναι ακόμα ζωντανές! Η αγάπη για τη μητέρα της, της έδωσε τη δύναμη να ζητήσει τόσο δυναμικά την θέσπιση της ημέρας που γιορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης σήμερα.

Μαμά, ένας ήχος γνώριμος σε όλες τις φυλές της γης >

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Κινούμενα σχέδια-φυσική


Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Πως μαθαίνουν πολλαπλασιασμό οι Κινέζοι!



Εκπληκτικό! Αλλά όχι και να ξεχάσουν τα παιδιά μας τη προπαίδεια...

Δείτε και άλλο ένα μαθηματικό κόλπο:


Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Γιατί όταν η γνώση γίνεται παιχνίδι...

...κανείς δεν θέλει να λείπει από την τάξη...


Με την ταχύτητα που τρέχουν οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, η ύπαρξη κομπιούτερ στα σχολεία δεν θεωρείται πια πρωτοποριακή. Το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας στις σχολικές τάξεις θα αφορά τα θρανία, που θα μετατραπούν σε «έξυπνα» και θα θυμίζουν επιστημονική φαντασία. Η πρώτη αληθινά διαδραστική και διαδικτυωμένη τάξη στον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Durham. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια νέα γενιά διαδραστικών θρανίων (interactive), τα οποία μοιάζουν και λειτουργούν ως μια μεγαλύτερη εκδοχή του iPhone της Apple. Η όλη λύση της ολοκλήρωσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην τάξη ονομάζεται SynergyNet, για να τονίζει τη συνέργια και συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μαθητών μεταξύ τους, καθώς και με τον έξω κόσμο (μέσω του Ίντερνετ). Χρησιμοποιώντας νέο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και οπτικά συστήματα που μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, τα «έξυπνα» θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους. Τα θρανία επιπλέον είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους, καθώς και με ένα κεντρικό "έξυπνο" πίνακα, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες για εκπαίδευση, δημιουργικότητα και συνεργασία. Αρκετοί μαθητές μπορούν να συνεργάζονται πάνω στο ίδιο θρανίο, καθώς αυτό επιτρέπει την πολλαπλή επαφή-εντολή από πολλούς χρήστες, είτε με τη χρήση του χεριού είτε μιας ηλεκτρονικής πένας. Επιπλέον, το «έξυπνο» θεωρείται ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη σχολική εργασία των πιο παθητικών, αδρανών ή προβληματικών μαθητών. Το όραμα της ερευνητικής ομάδας είναι σε δέκα χρόνια κάθε θρανίο στα βρετανικά σχολεία να είναι «έξυπνο». Αφού το λογισμικό δοκιμαστεί σε σπουδαστές όλων των ηλικιών (από δημοτικό μέχρι πανεπιστήμιο) την επόμενη τετραετία, θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στα σχολεία ως προϊόν ελεύθερης πρόσβασης στον πηγαίο κώδικά του (open source code). http://new.e-go.gr/tech/article.asp?catid=6421&subid=2&pubid=1356581


Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Διαδραστικός πίνακας



http://to-blogaki-mas.blogspot.com/
Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή συνδέεται σε Η/Υ στη θύρα USB ή και με bluetooth και προβολέα (projector). Έχει τη δυνατότητα να προβάλει ό,τι έχει αποθηκευμένο στο σκληρό του δίσκο ο υπολογιστής και συνοδεύεται με το δικό του εκπαιδευτικό λογισμικό. Το λογισμικό του είναι μία θεματική συλλογή με εικόνες, μικρά βίντεο σε μορφή flash, δραστηριότητες, γράμματα, αριθμοί με εκφώνηση ή όχι, χάρτες και άλλο υλικό το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται από το διαδίκτυο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας, τέχνης κ.ά.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι λειτουργεί με την αφή, δηλαδή μπορούν να γράφουν ή να σχεδιάζουν οι μαθητές με το δάκτυλο, ή με τα ειδικά πενάκια τέσσερα σε αριθμό που έχουν τη δυνατότητα να γράφουν με διαφορετικό χρώμα. Επίσης συνοδεύεται από ένα ειδικό εξάρτημα (σφουγγαράκι) που μπορεί να κάνει διαγραφή δεδομένων από την επιφάνεια του πίνακα. Έχει μία συλλογή από εργαλεία σχεδιασμού, μορφοποίησης και επεξεργασίας τόσο κειμένου όσο και εικόνων. Έτοιμα σχήματα όπως τρίγωνα, κύκλοι, τετράγωνα μπορούν να «τραβηχτούν» στην επιφάνεια εργασίας του πίνακα και στη συνέχεια να επεξεργαστούν...

http://www.nextschool.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=7:ipboard&catid=1:latest-news&Itemid=50

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Χρόνια Πολλά



Καμπάνες αναστάσιμες χτυπούν αλαργινά,
και μεσ΄στο ροδοφέγγισμα της χρυσαυγής τ΄Απρίλη
κάποιο αχολόγημα γλυκό κι ανάλαφρο περνά.
Πηδά η ψυχή μου σαν πουλί στα τρέμοντά μου χείλη,
κι ένα ψαλμό πασχαλινό χαρούμενη αρχινά.
Γ. Βερίτης.



"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Γιατί βάφονται κόκκινα τα αυγά της Ανάστασης:

zwani.com myspace graphic comments
Easter Graphic Comments

.. παράδοση λέει πως:
"Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε.
Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε:
"Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;" Και, ω του θαύματος έγιναν!"...

http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1034&Itemid=385&PHPSESSID=1a20a796681958fa70442d4875ef2ce7

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Πεταλούδα με διάφανα φτερά




Μια πεταλούδα με διαφανή φτερά;Υπάρχει ένα είδος που παρουσιάζει αυτό το χαρακτηριστικό.Βλεπουμε την απίστευτη και μαγευτική πεταλουδα που βρηκε και μελεταει η επιστήμηH διαφάνεια στα ζώα είναι κάτι που δεν είναι ακόμη κατανοητο από την επιστήμη.Η πανέμορφη αυτη πεταλούδα διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα.Ενα μεγάλο ποσοστό των φτερων είναι σχεδόν πλήρως διαφανείς.Greta oto μπορεί να ακούγεται σαν το όνομα μιας σταρ, αλλά είναι στην πραγματικότητα η επιστημονική ονομασία για ένα από τα πιο ομορφα - και ελάχιστα γνωστό - είδη πεταλούδας στον πλανήτη.

http://paratolmo.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Πράσινες συμβουλές για το γαλάζιο πλανήτη

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΟΥ)ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Δέκα από τους 50 τρόπους για να σώσεις τον πλανήτη:
*Μη ξεχνάτε να σβήσετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
*Φυτέψτε ένα δέντρο.
*Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
*Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα.
*Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης ,συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το "φαινόμενο του θερμοκηπίου".
*Μην αφήνετε την τηλεόραση . τον υπολογιστή σας ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Θα εκπλαγείτε , εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή τη κατάσταση.
*Χρησιμοποιείστε μια πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
*Προτιμείστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.
*Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
*Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
και αν θέλετε να μάθετε και τους 50 τρόπους δείτε εδώ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η Βασίλισσα όλου του κόσμου



"Χαίρε η Κεχαριτωμένη"



Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Η ΑΡΑΧΝΗ



Η αράχνη ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς αναπνέει με πνεύμονες. Έχει οκτώ πόδια και το σώμα του χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά.
Οι αράχνες ανήκουν στην κλάση των Αραχνιδών και δεν έχουν φτερά. Πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο των οποίων προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%B7



Ξέρω μια υφάντρα παινεμένη!
Κι απ’ τους «αρχαίους» ξακουστή!
Δίχως «αντί σαΐτα χτένι»*
Πανώρια υφαίνει το πανί!

Τον αργαλειό της τον καρφώνει,
Σ΄όποια γωνιά σ΄όποιο κλαρί!
Κι έχει το τάπι της τελειώσει
από το βράδυ, ως το πρωί!...

-Πές μου κυρά μου που την βρίσκεις
Τέτοια μεταξωτή κλωνιά,
Και πως ταιριάζεις την δαντέλλα
Σε σχέδια φανταστικά!;

Καμιά μαστόρισσα δε βγαίνει
Μπρος τη δική σου μαστοριά
Σε ζήλεψε ποιος δεν το ξέρει;
και της σοφίας η θεά!...

Μη σπούδασες γεωμετρία
Και σχέδιο τέλειο γραμμικό;
Την άψογή σου συμμετρία,
βλέπω, θαυμάζω, και απορώ!...

Τέτοια στον κόσμο όλο κουρτίνα
φίνα δεν είδα άλλη θαρρώ!
Όμως στο σπίτι μου όλα κι όλα!
Μην την κρεμάσεις για ριντώ!

Λένε, πως όταν τα δικά σου σου
Απ’ τα αυγό ώρα να βγουν,
Πανώρια ολόχρυση κουνίτσα
Τους πλέκεις για να κοιμηθούν!

Τα ΄ξερε και ο Αριστοτέλης
Τα εκατοντάδες σου παιδιά
Που όλα σαν χρυσή μανούλα
Τυλίγεις μέσα στα ασημιά!...

Όλοι σε ξέρουν είσαι η αράχνη
Με τον ανάριο αργαλειό
Δίχως μιλιά και με μεράκι
Ποτέ δεν χάνεις τον καιρό!
Α. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Π.τ.Ν.
*εξαρτήματα του αργαλειού
της ξύλινης υφαντικής μηχανής
που ύφαιναν άλλοτε οι υφάντρες
τα υφάσματα και τα χαλιά

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ-ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ


http://evikaf2.blogspot.com/

Τα σπέρματα του ραδικιού αλλά και άλλων φυτών κρέμονται από ένα μικρό στύλο που στην άκρη του καταλήγει σε έναν ακτινωτό θύσανο σαν ομπρέλα. Όλοι σας θα έχετε πάρει στα χέρια σας τέτοιες ώριμες ταξιανθίες και θα τις έχετε φυσήξει. Θα έχετε δει ότι τα σπέρματα παρασύρονται από τον αέρα και ταξιδεύουν σαν αλεξίπτωτα
Έτσι τα καινούργια φυτά απομακρύνονται από το μητρικό φυτό και δεν αποτελούν ανταγωνιστές του όσον αφορά το βιοτικό του χώρο.
Ένας από τους ευφυείς μηχανισμούς που εξυπηρετούν το μηχανισμό της διασποράς των σπερμάτων των φυτών. Ίχνη της παρουσίας του Ποιητού των όλων Θεού.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΝΕΡΟ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Μάθημα Γεωγραφίας


Μια φίλη μου που είναι δασκάλα στην Αμερική μου έστειλε ένα διαδικτυακό χάρτη που χρησιμοποιούν στο σχολείο της για να διδάξουν στα παιδιά τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Ο χάρτης έχει 35 "λευκές" χώρες και μια λίστα με 35 ονόματα. Αυτό που πρέπει να κάνει ο μαθητής είναι να μεταφέρει το όνομα της κάθε χώρας στο σημείο που βρίσκεται η χώρα αυτή πάνω στο χάρτη. Αν το κάνει σωστά, το όνομα της χώρας θα εμφανιστεί στο χάρτη. Αν το κάνει λάθος, θα δει ένα κόκκινο Χ.

Αφιερώστε 5 λεπτά να κάνετε το κουίζ. Πόσες χώρες βρήκατε με την πρώτη και χωρίς τη βοήθεια της Wikipedia;
http://citypress-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Απόκριες και ...κατασκευή χαρταετού


Φτιάχνοντας ένα χαρταετό θα δοκιμάσετε μεγαλύτερη χαρά από ότι στο πεταγμά του.
Όταν είμασταν παιδιά χρησιμοποιούσαμε καλάμια που βρίσκαμε κοντά στο ποτάμι, εφημερίδες, σκοινί,κόλα και φυσικά τη τέχνη.
Στο video δεν χρησιμοποιούν ακριβώς αυτά τα υλικά αλλά νομίζω πως είναι αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό.
Καλή Επιτυχία! :)

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Μια tech ΣΤ΄Δημοτικού στο Μούρεσι!


«Με λένε Σταθούλα, είμαι 12 ετών και μένω στον Κισσό. Η δεύτερη κολλητή μου φίλη είναι η Μαρίνα, γιατί ο πρώτος είναι το λάπτοπ. Από τη στιγμή που το έπιασα στα χεριά μου τρελάθηκα, είναι τέλειο. Σήμερα κάναμε για πρώτη φορά κανονικό μάθημα με το λάπτοπ, ήταν κάτι το διαφορετικό. Μπορούσαμε να έχουμε έναν φάκελο που θα είχε τα βιβλία και έναν φάκελο που μπορούσαμε να γράφουμε τις απαντήσεις από τις ασκήσεις του βιβλίου». Η Σταθούλα είναι ένα από τα 13 παιδιά της Στ΄ «tech» τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Μούρεσι του Πηλίου, όπου για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του δασκάλου της τάξης Μανώλη Χειλαδάκη και τη συνδρομή της διευθύντριας Πολυξένης Μήτσιου (των λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων …συναινούντων) δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή τάξη στη χώρα μας! Η πρώτη τάξη Δημοτικού σχολείου που τόλμησε να παροπλίσει βιβλία, μολύβια και γομολάστιχες, και εδώ και σχεδόν έναν μήνα λειτουργεί με laptop, ποντίκια και e-books. Πώς έγινε; Στο πι και φι! Όταν ο δάσκαλος με τους μαθητές του αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων στην αγορά laptop! Τα παιδιά έβαλαν τα δυνατά τους, οι γονείς βοήθησαν, κι όταν έρευνα αγοράς έδειξε ότι το κεφάλαιο δεν ήταν αρκετό, δάσκαλος και διευθύντρια απευθύνθηκαν στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Λεβέντη, του μίλησαν για το εγχείρημα και εκείνος συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με το υπόλοιπο ποσόν την αγορά 13 laptop, ένα για κάθε «εκτάκι»…Τα παιδιά αμέσως λάτρεψαν τον καινούργιο τρόπο που γίνονταν τα μαθήματα, μέχρι που να μη θέλουν να βγουν διάλειμμα! Και πώς ακριβώς δουλεύουν; Καθώς λέει ο δάσκαλος:«Κατ' αρχάς, πέρασα όλη την ύλη της Στ' Δημοτικού σε μορφή pdf στα laptop των παιδιών. Μετά χρειάστηκε να κάνουμε κάποια μαθήματα για το πώς χρησιμοποιούμε το καινούργιο εργαλείο. Πώς γράφουμε, πώς αποθηκεύουμε, πώς διαβάζουμε. Ακόμα δεν έχουμε "πετάξει" εντελώς τα βιβλία, αλλά τα ανοίγουμε πολύ λιγότερο, και το πιο σημαντικό: τα βιβλία μένουν στην τάξη και το βάρος της σχολικής τσάντας έχει μειωθεί κατά 4-5 κιλά. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο κουβαλώντας μόνο ένα πανάλαφρο laptop». «Γράφονται όλα στο laptop. Άλλος φάκελος για τα βιβλία, και άλλος για να αποθηκεύουμε τα e-τετράδια».Ποιες οι αντιδράσεις ; Η ζήλια των παιδιών των… άλλων τάξεων. Τι περιμένουν; «Μα... έναν χορηγό, για να αγοράσουμε laptop για του χρόνου! Τα μηχανήματα που αγοράσαμε φέτος, ανήκουν στα παιδιά. Είναι τα προσωπικά τους εργαλεία. Στο τέλος της χρονιάς θα είναι γεμάτα από σημειώσεις, εργασίες, όλο τον κόπο και τις γνώσεις τους. Τους ανήκουν δικαιωματικά». Δημιουργικότητα και καινοτομία λοιπόν χωρίς τα κονδύλια της ΕΕ (λέγε με ΕΣΠΑ), τις αγκυλώσεις του ΥΠΕΠΘ, την αβελτηρία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των λοιπών εμπλεκόμενων... Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι το κόστος για τα βιβλία ενός μαθητή και για 12 έτη φοίτησης ξεπερνά τα 500€, δηλαδή υπερβαίνει την αξία ενός μέσου laptop! Περισσότερα εδώ.

http://nikosictedu.blogspot.com/2009/02/tech.html

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ωρα για ανέκδοτα!



Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΦΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΥΜΝΑΣΕΙ ΚΑΠΩΣ.
-ΛΕΓΕ,ΛΟΙΠΟΝ,ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ.ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ,ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ;
-Α!!ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΠΑΜΠΑ.ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΗΛΑ!!




ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΑΦΤΗ.
-ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΘΑΥΜΑ.ΓΙΝΑΤΕ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
-ΑΛΗΘΕΙΑ;;ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ!!

http://scroodgejkok.blogspot.com/2009/01/blog-post_8343.html

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Οι δύο φίλοι και η αρκούδα.


Κάποτε ένας άντρας ταξίδευε μαζί με ένα φίλο του.Περπατούσαν σε ένα στενό δρόμο που περνούσε μέσα από, άγνωστα σε αυτούς, βουνά και κοιλάδες. Παρόλο που βρισκόταν σε άγνωστο μέρος, ο άντρας ένοιωθε ασφαλής γιατί, ήταν σίγουρος ότι ο φίλος του θα τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο εμφανιζόταν μπροστά τους. Εκεί που περπατούσαν, συζητώντας διάφορα θέματα, ξαφνικά μια αρκούδα παρουσιάστηκε μπροστά τους, στην μέση του δρόμου.
Ο ένας άντρας, έτρεξε γρήγορα σε ένα κοντινό δέντρο, άρπαξε ένα κλαδί και σκαρφάλωσε. Έτσι κατάφερε να κρύψει το σώμα του, που έτρεμε απ’ τον φόβο, στο φύλλωμα τουδέντρου αυτού. Ο άλλος άντρας, έμεινε για μια στιγμή
ακίνητος και μετά έπεσε στο έδαφος με σκοπό να υποκριθεί ότι είναι νεκρός.
Το άγριο θηρίο, έτρεξε αμέσως πάνω από τον άντρα που ήταν
στο έδαφος, μεσκοπό να αρπάξει το θύμα του. Με τα γαμψά
αρκουδίσια νύχια της, σήκωσε τονκακόμοιρο άντρα από το
έδαφος. Τα πόδια και τα χέρια του άντρα είχαν γίνει,
από τον φόβο του, τόσο άκαμπτα και παγωμένα ώστε η αρκούδα
νόμισε ότι πραγματικά είχε βρει ένα πτώμα. Έτσι, παρά τον
θυμό της, εγκατέλειψε τον άντρα και έφυγε μακριά, για να
πάει στην φωλιά της.
Οι άντρες ηρέμησαν σιγά σιγά μετά την αποχώρηση της αρκούδας
και συνέχισαν τον δρόμο τους συζητώντας. Ο άντρας που σκαρφάλωσε
στο δέντρο, θέλοντας να κάνει τον γενναίο είπε στον σύντροφο του
"Πες μου φίλε μου.Τι σου είπε η αρκούδα ενόσω ήσουν ξαπλωμένος,
τρέμοντας από τον φόβο; Πρέπει να σου είπε πολλά πράγματα σε αυτήν
την μακριά συζήτηση σας".
άλλος άντρας, τότε απάντησε:"Πράγματι, μου έδωσε μερικές
σημαντικές συμβουλές. Μια από αυτές μάλιστα, δεν έχω την
δυνατότητα να την ξεχάσω. Μου είπε,να μην βιαστώ να συνεχίσω
την φιλία μου μαζί σου, αφού υπάρχει η πιθανότητα να
ξανασυναντήσω στον δρόμο μου κάποιο άγριο θηρίο".

Από τους μύθους του Αισώπου.


http://www.matia.gr/7/78/7804/7804_2_4.html


Αναγνώστες


Myspace Calendars, Flowers Calendars at WishAFriend.com
Get Free Shots from Snap.com
My site was nominated for Best Education Blog!

επιμορφώσεις

επιμορφώσεις
Ερωτήσεις για τη πιστοποίηση β΄επιπέδου

Η σοφία των αρχαίων Ελλήνων

Ο αμόρφωτος άνθρωπος αν και βλέπει -εν τούτοις κατ΄ουσίαν- δεν βλέπει.
Επίκτητος
*******************************
Πηγή της αρετής είναι μόνο η σωφροσύνη. Φρόντιζε δια την ψυχή σου όσο μπορείς. Της αρετής τα αποκτήματα είναι τα μόνο ασφαλή.
Σοφοκλής
******************************
Εάν δεν επιθυμείς τα πολλά τότε τα ολίγα θα σου φαίνονται πολλά.
Σοφοκλής
*****************************
Είναι ισχυρότερη εκείνη η πόλη που έχει χειρότερους νόμους αλλά σταθερούς παρά εκείνη , που έχει καλούς νόμους αλλά δεν έχουν κύρος-εφαρμογή.
Θουκυδίδης
****************************
Να ασκείς τη δικαιοσύνη και με τους λόγους και με τα έργα.
Πυθαγόρας

about this blog

.

Αφήστε ένα μήνυμα

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails