Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Πολικό σέλας

Το εκπληκτικό φαινόμενο του πολικού σέλαος, δεν παύει ποτέ να εντυπωσιάζει και να μας μαγεύει καθώς αυτό αποτελεί μέρος της γλώσσας του σύμπαντος.

Η πανδαισία και η αρμονική εναλλαγή των χρωμάτων συναρπάζουν ιδιαίτερα όσους είχαν την τύχη να βρεθούν και να παρατηρήσουν αυτή την καταπληκτική παράσταση της φύσης.


Ενδιαφέρουσα πτυχή του φαινομένου αφορά τα χρώματα που παρατηρούνται. Επικρατέστερο χρώμα του σέλαος είναι γενικά το λευκό, ή μάλλον πρασινοκίτρινο ανοιχτό.Μπαίνοντας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με τα αέρια που περιβάλλουν τη Γη. Αυτή η πρόσκρουση έχει σαν αποτέλεσμα τη διέγερσή τους .Το χρώμα του σέλαος καθορίζεται από το είδος των αερίων που διεγείρονται. Έτσι το οξυγόνο δίνει κυρίως πράσινο χρώμα και λιγότερο βαθύ κόκκινο ενώ το άζωτο δίνει μόνο κόκκινο. Έπίσης παράγεται μπλε και ιώδες που δύσκολα φτάνει στο μάτι του παρατηρητή.


http://www.astronomos.gr/selas.html

Αναγνώστες

επιμορφώσεις

επιμορφώσεις
Ερωτήσεις για τη πιστοποίηση β΄επιπέδου

Η σοφία των αρχαίων Ελλήνων

Ο αμόρφωτος άνθρωπος αν και βλέπει -εν τούτοις κατ΄ουσίαν- δεν βλέπει.
Επίκτητος
*******************************
Πηγή της αρετής είναι μόνο η σωφροσύνη. Φρόντιζε δια την ψυχή σου όσο μπορείς. Της αρετής τα αποκτήματα είναι τα μόνο ασφαλή.
Σοφοκλής
******************************
Εάν δεν επιθυμείς τα πολλά τότε τα ολίγα θα σου φαίνονται πολλά.
Σοφοκλής
*****************************
Είναι ισχυρότερη εκείνη η πόλη που έχει χειρότερους νόμους αλλά σταθερούς παρά εκείνη , που έχει καλούς νόμους αλλά δεν έχουν κύρος-εφαρμογή.
Θουκυδίδης
****************************
Να ασκείς τη δικαιοσύνη και με τους λόγους και με τα έργα.
Πυθαγόρας

about this blog

.

Αφήστε ένα μήνυμα

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails