Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Μια tech ΣΤ΄Δημοτικού στο Μούρεσι!

Print this post


«Με λένε Σταθούλα, είμαι 12 ετών και μένω στον Κισσό. Η δεύτερη κολλητή μου φίλη είναι η Μαρίνα, γιατί ο πρώτος είναι το λάπτοπ. Από τη στιγμή που το έπιασα στα χεριά μου τρελάθηκα, είναι τέλειο. Σήμερα κάναμε για πρώτη φορά κανονικό μάθημα με το λάπτοπ, ήταν κάτι το διαφορετικό. Μπορούσαμε να έχουμε έναν φάκελο που θα είχε τα βιβλία και έναν φάκελο που μπορούσαμε να γράφουμε τις απαντήσεις από τις ασκήσεις του βιβλίου». Η Σταθούλα είναι ένα από τα 13 παιδιά της Στ΄ «tech» τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Μούρεσι του Πηλίου, όπου για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του δασκάλου της τάξης Μανώλη Χειλαδάκη και τη συνδρομή της διευθύντριας Πολυξένης Μήτσιου (των λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων …συναινούντων) δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή τάξη στη χώρα μας! Η πρώτη τάξη Δημοτικού σχολείου που τόλμησε να παροπλίσει βιβλία, μολύβια και γομολάστιχες, και εδώ και σχεδόν έναν μήνα λειτουργεί με laptop, ποντίκια και e-books. Πώς έγινε; Στο πι και φι! Όταν ο δάσκαλος με τους μαθητές του αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων στην αγορά laptop! Τα παιδιά έβαλαν τα δυνατά τους, οι γονείς βοήθησαν, κι όταν έρευνα αγοράς έδειξε ότι το κεφάλαιο δεν ήταν αρκετό, δάσκαλος και διευθύντρια απευθύνθηκαν στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Λεβέντη, του μίλησαν για το εγχείρημα και εκείνος συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με το υπόλοιπο ποσόν την αγορά 13 laptop, ένα για κάθε «εκτάκι»…Τα παιδιά αμέσως λάτρεψαν τον καινούργιο τρόπο που γίνονταν τα μαθήματα, μέχρι που να μη θέλουν να βγουν διάλειμμα! Και πώς ακριβώς δουλεύουν; Καθώς λέει ο δάσκαλος:«Κατ' αρχάς, πέρασα όλη την ύλη της Στ' Δημοτικού σε μορφή pdf στα laptop των παιδιών. Μετά χρειάστηκε να κάνουμε κάποια μαθήματα για το πώς χρησιμοποιούμε το καινούργιο εργαλείο. Πώς γράφουμε, πώς αποθηκεύουμε, πώς διαβάζουμε. Ακόμα δεν έχουμε "πετάξει" εντελώς τα βιβλία, αλλά τα ανοίγουμε πολύ λιγότερο, και το πιο σημαντικό: τα βιβλία μένουν στην τάξη και το βάρος της σχολικής τσάντας έχει μειωθεί κατά 4-5 κιλά. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο κουβαλώντας μόνο ένα πανάλαφρο laptop». «Γράφονται όλα στο laptop. Άλλος φάκελος για τα βιβλία, και άλλος για να αποθηκεύουμε τα e-τετράδια».Ποιες οι αντιδράσεις ; Η ζήλια των παιδιών των… άλλων τάξεων. Τι περιμένουν; «Μα... έναν χορηγό, για να αγοράσουμε laptop για του χρόνου! Τα μηχανήματα που αγοράσαμε φέτος, ανήκουν στα παιδιά. Είναι τα προσωπικά τους εργαλεία. Στο τέλος της χρονιάς θα είναι γεμάτα από σημειώσεις, εργασίες, όλο τον κόπο και τις γνώσεις τους. Τους ανήκουν δικαιωματικά». Δημιουργικότητα και καινοτομία λοιπόν χωρίς τα κονδύλια της ΕΕ (λέγε με ΕΣΠΑ), τις αγκυλώσεις του ΥΠΕΠΘ, την αβελτηρία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των λοιπών εμπλεκόμενων... Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι το κόστος για τα βιβλία ενός μαθητή και για 12 έτη φοίτησης ξεπερνά τα 500€, δηλαδή υπερβαίνει την αξία ενός μέσου laptop! Περισσότερα εδώ.

http://nikosictedu.blogspot.com/2009/02/tech.html

Reading: Μια tech ΣΤ΄Δημοτικού στο Μούρεσι!Tweet this

6 σχόλια:

Eύη Καφούρου Αλιπράντη 12 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:30 μ.μ.  

πραγματικά πολλή ωραία η ιδέα σας...
πιστεύω οτι θα ήταν καλό να ακολουθήσουν και άλλα σχολεία το παράδειγμα αυτό....

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS 13 Φεβρουαρίου 2009 στις 3:20 μ.μ.  

MΠΡΑΒΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ.

Marlou Xintarianou 14 Φεβρουαρίου 2009 στις 1:11 μ.μ.  

para poli kalo!! αλλα οχι αυτη τη συγκεκριμενη περιοδο της ελλαδας!! χαχα

Mary Nastakou 14 Φεβρουαρίου 2009 στις 6:18 μ.μ.  

Εμένα πραγματικά όλα αυτά με συναρπάζουν. Δεν γνωρίζω αν μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον ...
Καλό βράδυ να έχετε.
:) :) :) ***

Freedom 16 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:38 μ.μ.  

Πολύ ωραίο και προχωρημένο... αλλά αυτό το "Η δεύτερη κολλητή μου φίλη είναι η Μαρίνα, γιατί ο πρώτος είναι το λάπτοπ" πολύ με προβλημάτισε...

Mary Nastakou 16 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:55 μ.μ.  

Έχεις δίκιο! Προβληματίστηκα και εγώ όταν το διάβασα. Δυστυχώς τα ηλεκτρονικά είναι κάτι σαν μαγνήτης για τα παιδιά. Η κατάχρηση τα απομονώνει και συγχρόνως βλάπτει την υγεία τους. Ας εκμεταλλευτούμε την έλξη τους αυτή ώστε να γίνεται η διδασκαλία με τη βοήθεια του Η/Υ.
Εννοείται ότι δεν αντικαθίσταται ο ρόλος του δάσκαλου ο οποίος θα κατευθύνει τα παιδιά ώστε να χρησιμοποιούν σωστά τους Η/Υ...

Αναγνώστες


Myspace Calendars, Flowers Calendars at WishAFriend.com
Get Free Shots from Snap.com
My site was nominated for Best Education Blog!

επιμορφώσεις

επιμορφώσεις
Ερωτήσεις για τη πιστοποίηση β΄επιπέδου

Η σοφία των αρχαίων Ελλήνων

Ο αμόρφωτος άνθρωπος αν και βλέπει -εν τούτοις κατ΄ουσίαν- δεν βλέπει.
Επίκτητος
*******************************
Πηγή της αρετής είναι μόνο η σωφροσύνη. Φρόντιζε δια την ψυχή σου όσο μπορείς. Της αρετής τα αποκτήματα είναι τα μόνο ασφαλή.
Σοφοκλής
******************************
Εάν δεν επιθυμείς τα πολλά τότε τα ολίγα θα σου φαίνονται πολλά.
Σοφοκλής
*****************************
Είναι ισχυρότερη εκείνη η πόλη που έχει χειρότερους νόμους αλλά σταθερούς παρά εκείνη , που έχει καλούς νόμους αλλά δεν έχουν κύρος-εφαρμογή.
Θουκυδίδης
****************************
Να ασκείς τη δικαιοσύνη και με τους λόγους και με τα έργα.
Πυθαγόρας

about this blog

.

Αφήστε ένα μήνυμα

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails